Kawa Zoegas MOLLBERGS to kolejna szwedzka specjalność, która trafia wreszcie na co dzień na polski rynek. Jej nazwa pochodzi od hotelu Mollberg w mieście Helsingborg, gdzie w 1903 roku opracowano tę mieszankę ziaren z Kenii oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Pijący najwięcej na świecie kawy Skandynawowie nie mogą się mylić, warto więc przyjrzeć się bliżej właściwościom tej bogatej mieszanki ciemno palonych ziaren.
Charakterystyka kawy Zoegas MOLLBERGS
Smak kawy Zoegas MOLLBERGS może być nieco zaskakujący. Mocno palone ziarna smakują bowiem jednocześnie swojsko i egzotycznie: z jednej strony owocami czarnej porzeczki, z drugiej czuć w nich wyraźny aromat wanilii. Dodatkową jej zaletą jest niska kwaskowatość, która przez niektóre osoby jest wyjątkowo źle tolerowana. To one w pierwszej kolejności powinny sięgnąć po kawę Zoegas MOLLBERGS, której smak jest znacznie łagodniejszy od dostępnych w Polsce dotychczas mieszanek.
Jak podawać kawę Zoegas MOLLBERGS
W Skandynawii kawa jest zdecydowanie bardziej popularna niż herbata i podaje się ją na stół przy każdej okazji, posiłku czy spotkaniu. Powoli te obyczaje zaczynają stawać się popularne także w Polsce, od czasu kiedy mamy dostęp do domowych ekspresów. Kawa Zoegas MOLLBERGS może więc być podawana zarówno do dań mięsnych, rybnych, ale także z owocami egzotycznymi, jak ananas czy limonka, w połączeniu z którymi smakuje bardziej wytrawnie. Jest idealna zarówno na początek dnia, jako espresso, ale także na spokojne popołudnia w formie latte albo cappuccino.

(Żródło: http://kawawokulskiimport.pl)