Wszystkie dzieci uwielbiają słodkości, zwłaszcza jeśli chodzi o torty dziecięce. Przepysznym, a stosunkowo łatwym do wykonania tortem dla dziecka jest tort truskawkowy, który jest lekki, smaczny i zawsze przypada do gustu. Pamiętajmy, że torty dziecięce nie powinny zawierać alkoholu ani być zbyt przepełnione – ten z poniższego przepisu będzie idealny!
Składniki:
Na ciasto:
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka wody sok wyciśnięty z cytryny
Na krem:
500 ml śmietany 30% lub 36%500 ml wody2 galaretki truskawkowe400 g truskawek Jeśli chodzi o dekorację mamy dowolność i możemy ponieść wodze fantazji, na pewno przydadzą się truskawki oraz bita śmietana a także wszelkiego rodzaju posypki.
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Biszkopt należy przygotować dzień wcześniej.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i wlewać powoli żółtka i mąkę z proszkiem. Gotową masę wlać do tortownicy i piec w temperaturze 170 st. C. przez 35 minut. Po wyciągnięciu i schłodzeniu, pokroić wzdłuż na trzy równe części, a każdą z nich nasączyć wodą z cytryną.
Krem:
Obrane i pokrojone truskawki dodać do rozpuszczonych w 0,5 litra wody galaretkach. Ubić mikserem na sztywno śmietanę, a gdy galaretka zacznie tężeć, ubić ją razem ze śmietaną. Odstawić do lodówki, a kiedy masa zgęstnieje, posmarować nią biszkopty.
Udekorować wedle uznania. Taki tort dla dziecka smakuje najlepiej po nocy spędzonej w lodówce, gdy biszkopty nasiąkną, a masa stanie się bardziej zbita.
Smacznego!
torty dziecięce